Termesszen saját zöldséget akár panelházban is

A saját zöldségtermesztés sláger Magyarországon. A tavalyi adatok szerint mintegy 240 ezer háztartás büszkélkedhet saját terméssel. Nincs kertje? Nem számít. Otthon is termeszthető.

Hogyan neveljünk növényeket beltérben?

Beltéren is könnyen termesztheti saját zöldségeit. A hazai időjárás azonban nem teljesen a kedvükre való. Különösen télen hiányzik a fény a növényeknek. Ez megoldható LED világítással való termesztéssel.

Ez a termesztési mód egy új jelenség, amely bennünket is utolért. Ez egy viszonylag fiatal tehnológia.

A múltban a termelők főleg a közönséges lámpákat használtak. A LED-es világítás elsősorban kiegészítőként szolgált. A fejlett gyártási tehnológia azonban lehetővé tette nagyobb és kellően erős LED-panelek gyártását, amelyek alkalmasak külön világítási forrásként az egész helyiséget lefedni.

Az ilyen típusú kiváló minőségű világítást például a VIPARSPECTRA PRO 600/95W modell kínálja a PRO sorozatból.

Mire használható a LED-es világítást?

Normál körülmények között ezek a diódák elsősorban szobanövények termesztésére használhatók. Azonban használhatod őket életképes fűszernövények vagy akár zöldségek otthoni termesztésére is. A legtöbb zöldségpalánta az úgynevezett hosszúnapos növények közé tartozik, amelyek napi 18 óra fényt igényelnek. Ehhez már a termesztés során is alkalmazkodni kell.

A paradicsom kedvelt növény az ilyen termesztéshez, mivel a viszonylag igénytelen növények közé tartozik. A paprika, a cékla, az eper vagy a bazsalikom szintén szereti az ilyen fényt.

Ezek általában olyan növények, amelyek közvetlen napfényben fejlődnek, és ilyen körülmények között jó termésre lehet számítani. Kint nem okoz gondot ekkora napfénynek kitenni a növényeket. Ehhez hasonló feltételeket kell teremteni a belső térben, és a LED-lámpák könnyen lehetővé teszik ezt.

A fokozatosan fejlődő tehnológiát elsősorban tapasztalt termelők alkalmazzák, akik már tudják, hogy az adott növénynek pontosan mire van szüksége az adott körülmények között, és egy konkrét cél elérése érdekében. A fény spektruma és intenzitása a növény minden növekedési fázisában egyedileg befolyásolható.