A LED alatti beltéri termesztésnek számos előnye van. Mik ezek?

A mesterséges megvilágítás melletti termesztés egyre elterjedtebb. És ez a LED világítás használatának is köszönhető. Mik a legfontosabb előnyei?

LED egyszerűen helyettesíti a természetes fényt 

A fény elengedhetetlen tényezője a növények sikeres növekedésének. Régóta folynak az emberek azon törekvései, hogy valahogyan „becsapják” a természetet és annak természeti viszonyait. A fénynek a növények életére gyakorolt hatása számos tudományos vizsgálat tárgya volt.

A mesterséges megvilágítás melletti növénytermesztés története a 19 századba nyúlik vissza. A Siemens cég már 1880-ban bebizonyította, hogy ha a növény folyamatos ívlámpa fénynek van kitéve, a levelek dússágát, kifejezettebb színezési intenzitását és a termések gyorsabb beérését lehet elérni.

Azóta a mesterséges megvilágítás melletti termesztés tehnológiája nagy utat tett meg. Az elmúlt évek újdonsága a LED lámpák alatti termesztés. A LED kifejezés félvezető elektronikai alkatrészeket jelent. Amikor az áram áthalad az áteresztő irányon ezek fényt bocsátanak ki.

Ennek a technológiának az előnye elsősorban a nagy hatékonyság. A fluoreszkáló vagy plazmalámpákhoz képest a LED képes megtartani a lámpa méretét, vagy akár le is csökkenteni, ugyanakkor ugyanannyi fluoreszkáló anyagot termel.

LED-ek helyet és fogyasztást takarítanak meg

Mindössze egy watt bemenettel egy LED körülbelül 10-szer több fényt bocsát ki, mint egy izzólámpa, körülbelül 3-szor többet, mint egy kisülőlámpa, sőt körülbelül feleannyit, mint egy fluoreszkáló lámpa.

Ennek köszönhetően a LED-ek lényegesen helytakarékosabbak. A diódákhoz nincs szükség további felszerelésre, például hűtőrendszerre. Ez jelentősen megkönnyíti a térben való mozgást, és így végső soron a növények szükséges gondozását is.

A hagyományos HPS lámpákhoz képest a LED-ek is csak minimális mennyiségű hőt termelnek. Ezért nem kívánt túlmelegedés nincs. Ugyanakkor lehetséges a lámpát sokkal közelebb tenni a növényekhez. Ez hatékonyabb eredményekhez vezet.

A kisülőlámpákhoz képest a LED-ek élettartama hosszabb, akár 5x is.Emellett az elmúlt években jelentősen csökkentek a speciális LED-es lámpák árai. A kezdeti befektetés tehát egyáltalán nem magas. Az XS sorozat, amelyben négy lámpa is szerepel, meggyőz erről. modellek - VIPARSPECTRA XS 4000/480W, VIPARSPECTRA XS 1000/120W, VIPARSPECTRA XS 2000/220W.