Hogyan találjuk meg a legjobb megvilágítást

A megfelelő termesztési világítás megtalálása kulcsfontosságú minden olyan termelő számára, aki magas hozamra törekszik a beltéri termesztésben. Mit ajánl  a Viparspectra márka? 

Hogyan válasszuk ki a legjobb LED-es megvilágítást?

A Viparspectra márka a növesztő LED-ek széles választékát kínálja több termékcsaládban. A konkrét világítás kiválasztásakor számos paraméter szerepel a termékleírásban. Melyek igazán fontosak és melyek kevésbé?

A világítás hatékonysága

A fényhatékonyság egy olyan paraméter, amely általában meghatározza, hogy egy fényforrás milyen hatékonyan tudja a bemenő energiát látható fénnyé alakítani.

Ez szorosan összefügg a fogyasztással, az 1 watt bemenetre jutó fényteljesítmény értékeként kerül meghatározásra. A lámpatest valós teljesítménye és fogyasztása további fontos tulajdonságok, amelyeket egy adott termék vásárlása előtt ellenőrizni fogunk.

A világítás hatékonyságára vonatkozó saját adatainkat úgy kaphatjuk meg, hogy a fényáram értékét egyszerűen elosztjuk a fényforrás bemeneti teljesítményével. A hatékonyságot ezután ismét lumenben határozzák meg, ami különösen a laikusok számára teszi lehetővé, hogy könnyen összehasonlítsák más termékekkel, például nátriumkisülésű lámpákkal.

Fény áramlása

Az alapdefiníció tisztázza, hogy a fény áramlása határozza meg a fényforrásból a felületre eső fény mennyiségét. Luxban vagy lumenben adják meg, vagy a lux 1  lumen négyzetméterenként.

Abban a pillanatban azonban, amikor a LED-es világítás megjelent, a lumenben kifejezett érték nagymértékben elvesztette sokatmondó értékét. Ez annak köszönhető, hogy ezek a fényforrások sokkal több energiát képesek kibocsátani a kék és vörös spektrumban. A PAR érték kulcsfontosságúvá vált.

PAR értéke

A PAR rövidítés a fotoszintetikusan aktív sugárzást jelenti. Ez a 300-700 nm tartományba eső sugárzás, azaz olyan sugárzás, amelyet képes elnyelni és átalakítani a növényzet. Ez eltér az emberi szem által érzékelt fényspektrumtól. Az ilyen hullámhosszú fotonok hozzájárulnak a fotoszintézishez.

Továbbá a PPF, a PPFD és a DLI ehhez a mennyiséghez kapcsolódik. A PPFD vagy a fotoszintetikus fotonfluxussűrűség azt mutatja meg, hogy hány fotoszintetikusan aktív foton érkezik négyzetméterenként meghatározott távolságból.

Ezenkívül a PPF vagy a Photosynthetic Photon Flux ,vagyis a  fotoszintetikus fotofluxus jelzi, hogy a fényforrás másodpercenként hány fotoszintetikusan aktív fotont bocsát ki.

A DLI, vagyis a Daily Light Integral , a napali fényintegrál viszont azt határozza meg, hogy egy adott növénynek mennyi fényt szükséges  felvennie egyetlen nap alatt.