LED-es termesztés kezdőknek. Mire van szüksége és mit kell tudnia?

A LED-ek segítségével történő termesztés nagyon hatékony módszer. Mit kell tudnia kezdőnek, aki neretné elkezdeni?

A LED összehangolt színspektrumot kínál

Mindenekelőtt azt kell felismerni, hogy mivel és miért vilégítjuk meg a növényeket a belső térben. A leggyakrabban használt lámpatípusok a nátrium kisülési lámpák (HPS) vagy a LED-ek.

A LED technológia számos előnnyel rendelkezik a régebbi elődjeihez képest. Az egyik legfontosabb előny, hogy a LED-es világítás összehangolt színspektrumot kínál. A LED többféle, pontosan meghatározott hullámhosszt kínál, így az aktuális fázishoz szükséges megvilágítás színe használható. A növények kifejezetten a spektrum kék és vörös részeire a legérzékenyebbek.

A kezdő termelő is értékelni fogja a viszonylag egyszerű telepítést. Elég a LED-et elhelyezni és a hálózatra csatlakoztatni. Ami az élettartamot illeti, ezeknek a diódáknak az átlagos élettartama 30 000-80 000 óra.

Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb LED-et

A kezdő felhasználók is választhatnak olyan termesztési készleteket, amelyek mindent tartalmaznak, amire szükségük van az első kísérletekhez. Ez magában foglalja a világítást, a speciális termesztődobozt, a szagszűrőt, a ventilátort, a növényi táplálékot, a műtrágyát és a hőmérséklet- és páratartalom-mérő készüléket.

Kedőknek ajánlott a paradicsom termesztése, amely különösen a kártevőkkel szembeni ellenálló képessége miatt nagyon kedvelt a beltéri termesztésben. A LED fény által teremtett körülmények azonban lehetővé teszik a chili paprika vagy a citrusfélék hazai körülmények közötti termesztését is.

Az akvaristák is nagyon jól ismerik a LED-eket. Az akváriumi növények termesztése ennek a technológiának egy másik speciális alkalmazási területe.

A LED-es világítás egyes típusai méretükben és alakjukban különböznek egymástól. A könnyebb tájékozódás érdekében a gyártók gyakran megkülönböztetik az egyes fényforrásokat a felhasználás célja szerint. Általában azonban a helyes kiválasztás egyik fontos paramétere a megfelelő teljesítmény, amely elsősorban a kiválasztott növényfajtától és azok m²-enkénti mennyiségétől függ.

A legigénysebb fajok esetében 250 μmol m-2 s-1 lehet. A nagy teljesítményű Pro sorozat a Viparspectra P600 s 95W, Viparspectra P1000 se 100W, Viparspectra P2000 s 200W, Viparspectra P4000 se 400W kínálja.